En barnmatta är något som allt fler väljer att skaffa, eftersom man förstått hur många fördelar barnmattor har. Dels ökar de komforten för barn som leker på golvet, men de kan även hjälpa till att dämpa fall, som lätt kan inträffa om man har ett barn som leker lite vildare lekar eller ofta springer och hoppar, vilket även ökar säkerheten där hemma. Men trots att intresset för barnmattor är stort, är det inte alla som vet hur man egentligen väljer ut den bästa barnmattan av alla modeller man har att välja mellan. Därför kommer här några tips som vi hoppas ska hjälpa dig hitta den exakt rätta mattan för din familj, och ditt barns behov:

Vilken storlek behöver du?
Är det så att du ändå behöver en mycket stor barnmatta, kan det nämligen vara så att du inte nödvändigtvis behöver leta efter jättestora barnmattor. Istället kan ett set med flera matchande, mindre barnmattor vara ett bra alternativ för dig, eller varför inte en heltäckningsmatta med barnmotiv? Räcker det med en mindre barnmatta, bör du ändå mäta området som du vill täcka innan du börjar titta på olika alternativ, så att du säkert köper en matta som är tillräckligt stor. Tänk på att hela den yta där barnet oftast leker helst bör täckas av mattan.

Vad ska barnet ha mattan till?
Om du har ett barn som kryper på mattan, bör mattan t.ex. vara gjort i ett mjukare material än om barnet kommer att gå på mattan, eftersom detta är skonsammare för barnets händer och knän, samt ben. Om du har ett barn som gärna målar med vattenfärger och liknande, får du kanske räkna med något fler fläckar på mattan, vilket gör det viktigare för dig att välja en matta som är gjort i ett material som är lätt att rengöra. Genom att ha mattans användningsområde klart för dig, blir det med andra ord lättare att välja en riktigt bra variant för er.

Vilken stil vill du att mattan ska ha?
Vill du helst ha en barnmatta som ditt barn älskar just nu, kan barnmattor med motiv som barnets favoritseriefigur eller favoritdjur vara en bra ide, men vill du hellre ha en matta som du kan använda så länge som möjligt, är förmodligen en mer neutral och tidlös matta, utan allt för specifika motiv, förmodligen ett bättre val, då barnet inte kommer att tycka dessa är lika barnsliga lika snabbt. Dessutom kan man använda mer neutrala mattor i andra rum också, om man skulle vilja flytta mattan efter ett tag. Det är förstås inte lika lätt att göra med en matta med ett typiskt barnmotiv, så även därför kan mer neutrala mattor vara att föredra.