Hur bra är egentligen måltidsersättning? Den frågan ställde en släkting mig i helgen. Släktingen vet förstås att jag är en expert inom många områden, men inom ämnet måltidsersättning och pulverdiet är jag tyvärr inte så insatt. Men lite kände jag förstås till, så jag talade om för min släkting att: ”Måltidsersättning, förstår du, är produkter som är framtagna och speciellt avsedda att användas för att begränsa mängden energi, kalorier, i kosten för att nå optimal viktminskning.”
-Aha, sa min släkting, som nu verkligen lyssnade på mina välvalda ord.
”Jo, förstår du, sa jag. Produkterna ger dig nämligen en balanserad och fullvärdig kost med alla de vitaminer, mineraler och näringsämnen som du behöver.”

-”Men kan man få dålig andedräkt av måltidsersättning?”, ville min kusin veta.
-”Inte om du är noggrann med din munhygien efter du har intagit måltidsersättningen, kontrade jag”. Några minuter med tandborsten morgon kväll kommer troligen undanröja sådan problem.

-”Vet du om måltidsersättningen kan hjälpa mot min Patellartendinopati”, frågade släktingen.
Jag förstod att han försökte sätta mig på det hala, men det gick förstås inte.
-”Jaså, du menar om ersättningen hjälper mot sk. hopparknä? Tyvärr måste jag göra dig besviken käre kusin, men måltidsersättning kommer inte att göra ditt hopparknä bättre, där bör du nog helst söka upp läkarvård eller besöka en legitemerad naprapat.